Du är här

Om oss

På SVK Östras hemsida ansvarar lokalavdelningen för sitt eget innehåll.

Svenska Vorstehklubben Östra

Svk Östra är en av 10 lokalavdelningar inom Svenska Vorstehklubben. Vi arbetar för de medlemmar inom SVK som är bosatta inom Uppsala, Stockholm och söermanlands län. Vi är cirka 400 medlemmar av de totalt 2900 inom SVK.  ​

De raser som ingår i SVK är: Korthårig-, strävhårig- & långhårig vorsteh, kleiner- & grosser münsterländer samt ungersk vizsla kort och strävhårig. 

Är du nyfiken på någon av raserna är du välkommen att kontakta någon i styrelsen för mer information.

Vi ser gärna även dig som medlem. Varje år arrangerar vi jaktprov, utställningar och många andra aktiviteter där du kan träffa likasinnade, få hjälp med träning eller bara umgås. Förutom möjligheten att delta i alla våra arrangemang så får du även klubbtidningen Svensk Vorsteh i brevlådan fyra gånger per år.

 

Jaktprov, utställning och viltspårprov i SVK Östra

SVK Östra arrangerar varje år ett antal prov och utställningar för våra medlemmar och i mån av plats  även för hundar från andra lokalavdelningar inom SVK. Syftet med alla prov och utställningar är att ligga till grund för utvärdering av avelsresultat och nya parningar för att behålla rasernas egenskaper och ge sunda och friska hundar.

Normalt arrangerar vi en utställning per år under maj månad. De senaste åren har utställningen varit på Taxinge slott söder om Stockholm.

Proven i eftersöksgrenarna är en del i fältprovsbetyget och skall avklaras i respektive klass innan start på fältprov, gäller ej UKL. I provet ingår vattenapportering och släpspår med fågel i UKL och ÖKL samt räv eller annat vilt över 3 kg i EKL. SVK Östra arrangerar två ordinarie eftersöksprov varje år, ett på Gålö och ett i Österbybruk under juli-augusti.

Fältproven, även kallat jaktprov,  är de största aktiviteterna under året och kräver tillgång till stora och fågelrika marker. Östra arrangerar varje höst minst tre ordinarie provdagar. För närvarande går proven på Långtora hund & jakts  marker utanför Enköping.

Viltspårs prov, viltspåret ingår inte i fältprovsbetyget men är en del i  jakt championatet.

Om du vill gå fler prov eller inte kan deltaga vid ordinarie finns möjligheten att arrangera ett särskilt prov i eftersöks grenarna eller fältprov. Reglerna för detta hittar du under ”Särskilda/rörliga prov”.