Du är här

Vårprovet en solskenshistoria

Kom i gång!

I början på mars, precis innan Corona drog igång, hade vi vår första träff hemma hos ordförande Göran och Agneta, den kvällen ägnades åt teori om hur ett jakt- fullbruk- och viltspårprov går till. Domaren Anders Håkansson beskrev utförligt. Elva vetgiriga deltagare fick nog svar på de flesta av sina frågor.

I går hade vi träff två som var ägnat åt spårets ädla konst, alla sex som kunde komma fick prova på praktiskt hur det kan gå till och även denna gång fanns Anders med och förklarade hur man ser på det utifrån jaktprovsreglerna.

        

      Tack för en trevlig kväll, vi ses om en månad!

 


Vårprov och Klubbmästerskap 2020 SVK SÖDRA

Ett fältprov på våren kan vara som att spela rysk roulett. Väder med regn och snö eller tidigt vårbruk som medför mycket svartjord, är sådant vi brukar vara vana vid. I år slog vi till med en världsomfattande pandemi som delade hundfolket i två grupper, för eller emot vårprov.

När anmälningstiden gått ut och vi kontrollerat vilka som betalt i tid, fanns det 45 respektive 38 ekipage anmälda. Vi hade 20 platser x 2 att erbjuda, hur gör vi nu? Några telefonsamtal senare hade vi fått ihop mark till ytterligare en provgrupp samt domare med mark visare ordnad. Tack Susanne Holmqvist för att du med kort varsel kunde ställa upp. Då återstod bara lottningen och lagom när den var gjord slog Covid -19 till.

Här uppstod ett oändligt antal telefonsamtal och e-postande fram och tillbaka tills vi slutligen bestämde att vi kör på. Detta resulterade i spaltmetrar på sociala medier om hur klokt eller oklokt detta var.

Jag frågar bara en sak, vill ni fortsätta att gå prov för att meritera era hundar? Var då rädda om de ideellt arbetande funktionärer som möjliggör detta. Smutskastning på sociala medier känns fruktansvärt barnsligt speciellt i tider som dessa.

Allt som rörde provet så som välkomnande och prisutdelningar skulle ske utomhus. Ingen gemensam middag med provdeltagare eller övernattning för domare och provledning. Inga kramar eller handslag. Att hålla avstånd till varandra och att inte komma om du varit i riskområden eller har symtom var reglerna som gällde. Samtliga provdeltagare, domare och provledare fick erbjudandet om att hoppa av om de ville av rädsla för smitta.

Detta resulterade i att domaren Göran Stamborg från Västsvenska och våra egna domare Anders Håkansson och Rikard Andersson fick 25 respektive 21 ekipage att döma. Tre små fina grupper per dag, allt för att minska smittspridning.

 

 

Sten Rönnerling

Lördagsmorgonen bjöd på klarblå himmel och strålande sol när vi samlades vid Trolle Ljungby. Tack Tommy Wingren som sett till att vi fått denna möjlighet att gå på fantastiskt fina och vilttäta marker.

Ovant att inte få hälsa i hand eller krama om en kär vän. Provledare Agneta Ericsson hälsade samtliga välkomna och bad om en tyst minut över ett tänt ljus för den nyss bortgångna Sten Rönnerling.

En snabb presentation av domarna och av de tre provgrupperna, därefter drog alla ut till provmarkerna spända inför dagens prövningar.

Vi provledare passade på att åka runt till de tre grupperna. Vi hade en otrolig tur vad det gällde att få se hundarna för fågel. Ja vi såg en och annan hare bli jagad med, men fler som hundarna respekterade hårviltet.

Prisbordet

Vid ett tillfälle när vi kom till öppenklass gruppen funderade jag på varför de hade 3 hundar lösa samtidigt och varför alla stod still. Det visade sig vara ett rådjur i mitten och två hundar som stod för det, plötsligt lösgjorde sig rådjuret och drog iväg. Det gjorde inte hundarna utan återgick till att söka av fältet och strax efter kom gruppens första fågeltagning.

Dagen avslutas med att 16 ekipage av 25 fick godkänd bedömning, vilket är bra med tanke på hur snabba och sköra fåglarna var.

Dag två inleds av undertecknad/provledare som snabbt dirigerar ut domare och grupper i markerna. Med önskemål från provdeltagarna till provledarna, att ni kommer väl med fåglarna idag med?

Naturligtvis åkte vi i provledningen även dag två ut till grupperna och precis som dag ett var stämningen på topp med lagom mycket fåglar och delad glädje.

Vi hade förmånen att se en unghund reviera som en väl skolad pointer, tog fältet från kant till kant med 5 till 10 meter mellan slagen. Den här hunden hanterade även fasanerna lika bra eller bättre än de flesta elithundar. Ska bli intressant att följa denna blomma då hon slår ut ordentligt. Där och då sa domaren till oss att åka till en annan grupp för nu blev det lite mycket fåglar för unghundarna. Allt sas naturligtvis med glimten i ögat, och vi drog vidare till nästa grupp som vi delade lunchen med.

Fram på eftermiddagen la en hundförare sin hand på min axel och sa ”Är vi ovänner”, måste erkänna att orden slog ner som en blixt från klar himmel. Vad hade jag nu gjort? Nej skrattade jag lite osäkert det kan jag inte tro, hur så?  Då kom svaret ”jag fick ju ingen fågel i vårt sista släpp”. Det skrattade vi gott åt en lång stund.

Söndagen gav inte lika många ekipage med godkänt resultat med ändå blev det 7 av 21 vilket är bra på ett vårprov.


Klubbmästare 2020

Här utser domarna gemensamt den hund som under helgen gjort ett särskilt intryck. Hunden behöver inte ens ha gått till pris för att få utmärkelsen.

Domarnas val föll på:

Vuxen: Trubadurens Mighty Sam McClain

Ungdom: Munsterkullens Non Stop

Vårprovet 2020 är ett prov vi alla kommer att minnas av olika anledningar. Mitt i Covid-19 stressen umgicks vi på en armlängds avstånd och skrev historia. Allt fanns med från en tyst minut för en avliden medlem, till sorgen över hardreven med eller utan skall till glädjen över att unghunden gick bättre än samtliga elithundar.

Jag vill på detta sätt tacka för den otroligt trevliga provhelg ni samtliga inblandade bjöd på


 

Agneta

Resultat Lördag

EKL

1.Trubadurens Mighty Sam McClain  

2. Sanda Mossers Bissie

3. Tjuvskyttens Gila

ÖKL

1. Hunt Hard Gundogs Atomic Storm

2. Astrakhan

3. Munsterkullens Non Stop

UKL

1. Myrkantens Orchide

2. Familjen Mögelhöjs Drilla

3. Vildatyras Crazy in Love

Resultat Söndag

EKL

1.Trollängens O Diva

2. Sanda Mosses Bissie

ÖKL

1. Herrskapets Ula

2. Hunt Hard Gundogs Atomic Storm

3. Sanda Mosses Brie

UKL

1. Myrkantens Orchide

2. Vildatyras Crazy in Love

 

Samtliga resultat med egenskapspoäng kommer att återfinnas i resultatdatabasen inom kort. Fotograf: Ingvar Ericsson

Gerd Nilsson / Provledare